Pe măsură ce consumatorii devin mai exigenți, iar piața mai competitivă, tendințele în retail aduc deopotrivă provocări, dar și oportunități. Producătorii și distribuitorii trebuie să își adapteze strategiile după schimbările pieței pentru a câștiga un avantaj competitiv, iar implementarea soluțiilor precum SFA (Sales Force Automation), a sistemelor de optimizare rute sau WMS (Warehouse Management Systems) devin necesare pentru eficientizare și reducerea costurilor.
Sustenabilitatea, optimizarea lanțului de aprovizionare sau implementarea comerțului online business-to-business (B2B) sunt trenduri ce vor contura viitorul sectorului retail. Descoperă în continuare cum să te poziționezi cât mai avantajos în acest peisaj evolutiv și implementează strategii de succes în 2025.
1. Sustenabilitatea – unul dintre criteriile esențiale în lanțurile de aprovizionare
Cercetările realizate de MSCI indică faptul că firmele care gestionează eficient riscurile sociale, precum problemele legate de forța de muncă, siguranța produselor și impactul asupra comunității, obțin constant performanțe mai bune decât concurenții lor din piață.
Mai mult, conștientizarea impactului negativ asupra mediului determină consumatorii să aleagă din ce în ce mai des produse sustenabile. Aceste tendințe subliniază faptul că sustenabilitatea a devenit mai mult decât o opțiune: e o așteptare din partea brandurilor care poate fi transformată într-un avantaj competitiv în sectorul privat.
Cum pot distribuitorii și producătorii din retail să valorifice această tendință în avantajul lor?
Oportunități:
- Integrarea ambalajelor biodegradabile sau reciclabile pentru a răspunde cerințelor consumatorilor ce prioritizează sustenabilitatea
- Implementarea unor politici și proceduri de etică în afaceri și pentru sănătatea și securitatea muncii va crește încrederea clienților
- Eficientizarea rutelor de transport prin soluții dedicate de optimizare rute, implementarea de soluții de management de flotă pentru a reduce costurile operaționale și amprenta de carbon
- Colaborarea cu comunitățile locale pentru sprijinirea economiei locale, consolidând reputația companie
2. Implementarea e-commerce B2B pentru mai multă expunere și transparență
Comerțul online B2C (adresat consumatorilor finali) a câștiga teren în mediul digital în ultimii ani. În același timp, potrivit Statista, e-commerce-ul B2B începe să-și consolideze poziția pe piață, oferind întreprinzătorilor soluții mai personalizate și flexibile pentru aprovizionare.
Prin integrare ERP, o platformă online mereu actualizată contribuie la creșterea vânzărilor și la consolidarea imaginii de brand datorită transparenței ofertelor și procesării eficiente a comenzilor. Iată cum pot distribuitorii și producătorii din retail să valorifice tendințele e-commerce B2B în avantajul lor:
Oportunități:
- Implementarea platformelor de e-commerce B2B pentru a facilita accesul prospecților și clienților la produsele oferite, chiar și de la distanță
- Automatizarea magazinului online prin soluții dedicate, oferind clienților transparență și încredere prin informații actualizate despre comenzi, stocuri, prețuri, livrare, etc.
- Crearea unor cataloage interactive digitale cu imagini detaliate, descrieri clare și specificații importante pentru a simplifica procesul decizional al întreprinzătorilor
- Personalizarea ofertelor prin analiza datelor pentru a anticipa cerințele și nevoile clienților
3. Optimizarea stocurilor: cheia pentru o afacere eficientă și profitabilă
Gestionarea stocurilor este un pas important în distribuție și producție. Managementul ineficient poate determina pierderi de bani prin supra-aprovizionare, lipsa produselor sau erori umane. Mai mult, managementul depozitelor de marfă fără o soluție WMS poate fi anevoioasă și costisitoare.
Potrivit Statista, o soluție WMS contribuie la reducerea timpului de execuție, la creșterea vitezei de livrare a produselor și la minimizarea costurilor de distribuție, devenind un pas important în strategia de business. Iată beneficiile concrete pentru succesul afacerilor în retail:
Oportunități:
- Adoptarea unei soluții software WMS pentru automatizarea fluxurilor de lucru din depozit
- Colaborarea mai strânsă cu partenerii pentru a ajusta stocurile în funcție de tendințe
- Planificarea corectă a aprovizionării pentru creșterea rotației stocurilor și reducerea pierderilor cauzate de produse perisabile sau care expiră
- Creșterea vitezei de procesare a comenzilor și livrărilor pentru fidelizarea clienților
Așadar, dacă ai o afacere de distribuție sau producție în retail, e timpul să adopți strategii aliniate tendințelor actuale și să profiți de digitalizare cu soluțiile potrivite. Optimall by AROBS te ajută să-ți mărești productivitatea în afacere și să economisești timp și bani.