// OPTIMALL SMIS

Inventarierea mijloacelor fixe și a obiectelor de inventar

Soluția Optimall SMIS pentru inventar și managementul patrimoniului ​

Optimall SMIS a fost creat pentru a ușura procesul de inventariere în companii, dar și pentru managementul și inventarierea patrimoniului în instituții publice. Soluția este adaptabilă pentru orice tip de organizație, iar aplicația de inventariere SMIS asigură integrarea cu ERP-ul existent.

Aplicația sprijină și digitalizarea pentru următoarele instituții
 • Primării
 • Prefecturi
 • Consilii județene
 • Instituții de sănătate
 • Direcții deconcentrate
 • Unități de învățământ
 • Institute de cercetare, etc.

Ce presupune inventarierea obiectelor de inventar și a mijloacelor fixe?

Inventarierea patrimoniului în instituții publice, dar și inventarul în companii este esențial și trebuie realizat pentru a avea o evidență clară asupra fiecărui mijloc fix sau obiect de inventar deținut. Metoda de inventariere utilizată trebuie să fie cât mai eficientă.

Activele care necesită inventariere se împart în două categorii:
 • Obiecte de inventar – sunt bunuri a căror durată de funcționare este mai mică de un an.
 • Mijloace fixe – sunt bunuri care generează anumite beneficii iar durata de utilizare a acestora depășește un an.

Mai multe informații găsești aici: Ce trebuie să știi despre inventarierea patrimoniului?

Care sunt functionalitatile aplicaitiei SMIS?

Utilizatorul face inventarul pe baza listelor din aplicația de Back Office Optimall SMIS. Lista va conține una sau mai multe locații, și unul sau mai mulți responsabili de inventar. Listele se actualizează automat în aplicația de mobil (input de informații pentru utilizatori. Modulul de inventariere furnizează, pentru management, și un set de rapoarte (output) prin modulul destinat.
Gestionarul validează comanda de la furnizor, creează o factură de intrare, iar aceasta este exportată în sistemul de gestiune ERP ca factură de intrare neoperată. Ulterior, din aplicația Back Office SMIS, utilizatorul generează documente aferente unei recepții fără alocarea numerelor de inventar. Fiecărui articol recepționat are atribuit un număr unic de inventar din aplicația Back Office. Apoi, utilizatorul generează documentele care conțin numărul de inventar alocat și etichete pentru noile bunuri sau active.
Există 4 tipuri de transferuri: locație–locație, locație–responsabil, responsabil– locație și responsabil–responsabil. Gestionarul creează cu aplicația SMIS unul dintre aceste tipuri de transfer, specificând responsabilul de locație sau sursă, precum și responsabilul de locație sau destinație. După scanarea articolelor destinate transferului, documentul este exportat în ERP ca notă de transfer neoperată (excepție făcând cazul responsabil – responsabil, unde se vor efectua modificări direct în modulul de Imobilizări). Aplicația Back Office SMIS generează nota de transfer și documentele aferente.
Cu ajutorul aplicației mobile Optimall SMIS, gestionarul creează documentul de tip bon de consum, care ajunge în sistemul de gestiune ERP sub formă de bon de consum neoperat. Utilizatorul generează din aplicația de Back Office documentele aferente unui bon de consum fără alocarea numerelor de inventar (ex. bon de consum pentru materiale).
Cu ajutorul aplicației SMIS, gestionarul creează documentul de tip retur, care ajunge în sistemul de gestiune ERP sub forma de factură de intrare cu minus neoperată. Articolele sunt identificate prin scanarea codului de bare definit în sistemul de gestiune ERP sau prin căutarea manuală după denumire.
Intrări Transferuri Bon de consum Retur Detalii produs Prin scanarea codului de bare al unui mijloc fix (MF) sau obiect de inventar (OBI) sau prin introducerea manuală a IMEI-ului (telefoane sau tablete), următoarele informații vor fi disponibile: – cod MF sau OBI – denumire MF sau OBI – locația și responsabilul de care aparține bunul
Utilizatorul generează rapoarte cum ar fi lista de inventar, lista de plusuri, de minusuri, de bunuri de verificat, etc. Rapoartele pot fi listate la o imprimantă conectată la Back Office-ul SMIS sau exportate în format pdf, txt și exe.
Optimall SMIS poate funcționa și independent de ERP, „stand alone”, putând fi configurată personalizat după specificul și nevoile de business particulare ale companiei tale.

Optimall SMIS este format din:

1. Aplicația Back Office

care se interfațează cu ERP-ul companiei tale, și permite extragerea datelor din sistemul de gestiune, date precum: nomenclator articole, codurile mijloacelor fixe și a obiectelor de inventar, gestiunile și structura acestora, etc.

Unde se instalează aplicația?

Aplicația BackOffice se instalează pe serverul companiei, putând fi accesată de pe orice laptop sau calculator conectat în aceeași rețea cu serverul, fiind folosită pentru managementul userilor aplicației mobile Optimall SMIS, crearea și alocarea listelor de inventar pe useri pentru validarea, generarea, listarea și exportarea rapoartelor de inventar, setarea de drepturi și restricții pentru anumiți useri cât și listarea de etichete cu informații specifice pentru toate mijloacele fixe și obiectele de inventar din patrimoniul companiei.

Ai acces la un set de rapoarte precum:
 • 1.  Lista transferurilor
 • 2.  Lista de plusuri și minusuri
 • 3.  Lista activelor propuse spre casare
 • 4.  Lista globală de reconciliere

2. Aplicația Mobilă

cu ajutorul căreia vom scana toate mijloacele și obiectele de inventar din companie. Aceasta va fi instalată pe un smartphone cu sistem de operare Android sau pe un cititor de coduri de bare.

Cum ne ajută?

Ai posibilitatea de a scana toate codurile de bare atașate pe mijloacele fixe și obiectele de inventar în vederea inventarierii propriu-zise.

Acțiuni derulate cu aplicația Mobilă
 • Confirmarea intrării în patrimoniu a unui nou bun, prin scanarea codului de bare;
 • Ieșirea din gestiune cu propunere de: vânzare, casare și sponsorizare;
 • Realizarea operațiunii de transfer între gestiuni;
 • Observații operative pe cod de bare scanat;
 • Fiecare utilizator va avea drepturi de scanare specifice.

3. Interfațarea cu ERP

care reprezintă puntea de legătură programatică pentru preluarea și transmiterea automată a datelor înspre și dinspre aplicația moblilă și de Back Office Optimall SMIS.

 
Ce este un ERP?
ERP (Enterprise Resource Planning) este un program software pe care companiile îl folosesc pentru a gestiona activitățile de afaceri precum: contabilitatea, aprovizionarea, managementul proiectelor și operațiunile lanțului de distribuție.
Cu câte ERP-uri ne interfațăm?
Până în prezent ne-am interfațat cu peste +75 tipuri de ERP-uri printre care se numără: WinMentor, WinMentor Enterprise, Socrate, bc Manager, SoftOne, hMarfa, Asis, DistribNet, Classoft, X5, Navision, Atlantis, Ascent, Enovator, Charisma ERP, Senior ERP, Wizrom ERP, SICO ERP și multe altele.
Am nevoie de ERP?
Optimall SMIS poate funcționa și independent de ERP, “ stand alone ”, putând fi configurată personalizat după specificul și nevoile de business particulare ale companiei tale.
// Automatizează procesele de inventariere

De ce să folosesc un software de inventariere?

// Optimall

Ce spun clienții Optimall despre noi:​

Top Gel
Superfood Company
Magic Tic-Tac
Un-Doi Centrul de Plăți
Aldis
Gepeto Impex
// Optimall SMIS

Avantajele soluției Optimall SMIS

Suport tehnic
Asigurăm asistență tehnică oferită de către echipa noastră de suport dedicată.
Aplicație User Friendly
Aplicația de inventariere este intuitivă și oferă o interfață user friendly.
Personalizare

Personalizăm și adaptăm aplicația în funcție de specificul de business al companiei tale.

Eficientizarea timpului
Reduci timpul de realizare a inventarierii.
Rapoarte personalizate
Ai acces la un set de rapoarte personalizate.
Creșterea productivității
Crești productivitatea persoanelor delegate pentru realizarea inventarierii.
// Discută cu noi

CERE OFERTĂ

Lasă-ne datele tale de contact, iar în mai puțin de 24h vei fi contactat de către unul din reprezentanții de vânzări.

(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.