Digitalizarea IMM-urilor

Digitalizarea IMM, un standard al productivității – Optimall by AROBS

Cândva, să ai o afacere digitalizată, era în primul rând un avantaj în fața competiției. În prezent, tehnologia a devenit un standard care influențează semnificativ calitatea produselor și a serviciilor. După cum vom observa în statisticile Eurostat, nivelul de digitalizare a companiilor din România este mai scăzut decât în restul UE. De-a lungul timpului, în businessul românesc, resursele financiare limitate și rezistența la schimbare au stat la baza lentorii în adaptarea noilor tehnologii. În prezent, finanțările pentru digitalizarea IMM sunt mai accesibile, oferind acces la bugete semnificative pentru întreprinderile românești.

Ca antreprenor, cu ajutorul unor astfel de finanțări poți să achiziționezi tehnologii precum soluții hardware, sisteme de inteligență artificială, echipamente de automatizare a producției, website-uri, dar și soluții software de automatizare cum sunt cele de tip SFA sau integrare ERP. De asemenea, pot fi incluse și servicii de instruire și consultanță cu privire la digitalizarea IMM.

Digitalizarea IMM încurajează creșterea productivității

Mediul business implică adaptare continuă – de la tendințele de pe piață, până la obiceiurile consumatorilor și inovațiile în tehnologie. În ceea ce privește partea de digitalizare, unul dintre elementele fundamentale pentru gestionarea resurselor sunt sistemele de tip ERP. Un ERP (Enterprise Resource Planning) conține date despre vânzări, achiziții, inventariere, resurse umane și alte detalii importante pentru organizarea unei companii.

La nivelul UE, mai mult de o treime din companii (38%) foloseau un sistem ERP în anul 2021 conform Eurostat. În România, doar 17% dintre întreprinderi utilizau un astfel de software fundamental pentru optimizarea proceselor business. Acestea au oportunitatea de a integra soluții de automatizare a transferurilor de date, majoritatea funcționând pe baza sistemelor ERP.

O analiză Statista de la începutul anului 2022 arăta principalele bariere care existau în anul 2020 pentru digitalizarea IMM în România:

  • ◼️ Lipsa resurselor financiare (30%)
  • ◼️ Obstacolele legislative (20%)
  • ◼️ Abilități insuficiente, inclusiv în ceea ce privește abilitățile de management (8%)
  • ◼️ Rezistența internă la schimbare (8%)
  • ◼️ Lipsa infrastructurii tehnologice (8%)
  • ◼️ Probleme de securitate IT (5%)
  • ◼️ Nesiguranța cu privire la standardele viitoare de digitalizare (5%)

IMM-urile își pot atinge potențialul maxim adoptând noile tehnologii cu ajutorul finanțărilor PNRR

Acum, o parte dintre îngrijorări s-au diminuat – finanțările europene încurajează achiziționarea echipamentelor software și hardware, dar și componente de consultanță și traininguri, astfel încât tehnologia să poată fi utilizată la capacități maxime.

Potențialul IMM-urilor românești este promițător, reprezentând peste 50% din PIB-ul țării, însă neadaptarea la transformările digitale duce la scăderea productivității, conform Economedia.ro. Totul se răsfrânge asupra poziției pe piață față de concurență, mai ales când vine vorba de competitivitatea pe plan internațional. De aceea, recomandăm întreprinderilor mici și mijlocii să eficientizeze procesele interne cu noi tehnologii achiziționate apelând la finanțările pentru digitalizarea IMM.

Folosind o astfel de finanțare, poți achiziționa inclusiv una dintre soluțiile Optimall by AROBS, care te pot ajuta să automatizezi vânzările online și offline, procesele de inventariere, dar și să reduci numărul de kilometri parcurși în timpul livrărilor. De asemenea, dacă îți dorești să optimizezi business-ul și în alte arii, cum sunt plățile digitale sau gestiunea resurselor umane, te încurajăm să analizezi suita AROBS de soluții pentru companii.

Înscrierile pentru grantul de până la 100.000 de euro din fondurile europene pentru adoptarea tehnologiei se apropie, așa că află mai multe din sinteza despre fonduri pentru digitalizare.

Alege să fii optim Optimall cu by AROBS!