În prezent, a fi pregătit de o prezentare de succes a produselor sau serviciilor tale înseamnă să ai cunoștințele la tine și, bineînțeles, smartphone-ul pregătit cu softul SFA. Mai multe vânzări înseamnă mai multe informații de gestionat, așa că de ce să nu le lași pe seama digitalizării? Vei avea mai mult timp să te concentrezi asupra modului în care interacționezi cu clientul dacă automatizezi forța de vânzare. Mai jos ai principalele elemente pe care le implică o prezentare a produselor și, ulterior, încheierea unei tranzacții.
De la o prezentare de succes a produselor și serviciilor la încheierea tranzacției
- Prezentarea. Iată etapa care va decide dacă persoana căreia îi vorbești va deveni sau nu clientul companiei tale. Acum e momentul să folosești tot ce ai construit în pașii vânzării pe care i-am parcurs în articolele anterioare. Gartner a arătat că o prezentare bine structurată va mări șansele de succes ale procesului de vânzare. Pe scurt, trebuie să te axezi pe obiectivele clientului, să creezi o poveste în jurul produsului tău și să oferi informații cât mai exacte.
În acest pas, dacă e vorba de o întâlnire față în față, o aplicație de tip SFA va face diferența în compania ta. Asta pentru că echipa de vânzări are acces la detalii despre stocuri și prețuri actualizate în timp real și poate oferi detalii precise clientului. De altfel, chiar și dacă discuția are loc într-un video call, tehnologia va fi de partea ta! Dacă ai implementat un serviciu de integrare ERP cu platforma de e-commerce, clientul va avea acces la produsele actualizate în magazinul online în timp ce i le prezinți.
- Depășirea refuzului. În cazurile fericite, nu vei trece prin această etapă, dar e bine să fii pregătit. În unele cazuri, deși ai urmat pașii deja cunoscuți, potențialul client refuză oferta expusă în prezentare. Ce vei face? Depinde de motivul care stă în spatele refuzului. Forbes analizează 4 cauze care pot duce la un refuz: lipsa nevoii, a conștientizării impactului serviciului/produsului, a banilor sau a încrederii.
Analizează situația și, dacă este cazul, încearcă să subliniezi din nou modul în care produsul poate fi benefic pentru client sau renegociază oferta. Totuși, asigură-te că nu ești prea insistent. Chiar dacă nu ai încheiat o tranzacție, măcar recunoști mai ușor posibilele motive de refuz și să întorci discuția în favoarea ta, când este posibil.
După prezentare, finalul e tot digital. Încearcă și tu!
- Încheierea tranzacției. Acesta este pasul mult așteptat, unde vei face formalitățile necesare pentru achiziția sau colaborarea cu clientul. Aici, automatizarea vânzărilor îți poate fi din nou de ajutor. În cazul vânzărilor directe, comanda va putea fi înregistrată în aplicația de automatizare a forței de vânzări și va ajunge direct în sistemul de gestiune și contabilitate a companiei. Pregătirea produselor poate începe mai rapid, iar dacă integrezi în afacerea ta și un soft de optimizare rute, procesul de distribuție va fi mai rapid.
- Follow-up.
Bineînțeles, relația cu clientul nu s-a încheiat după prezentare și vânzare. Indiferent că alegi să suni clientul sau să îi trimiți un mail, verifică dacă acesta este mulțumit de serviciile companiei. În plus, dacă este oportun, poți încerca să vinzi un nou produs sau să ceri o recomandare de client care ar putea fi interesat de o colaborare.
Alege să ai o afacere optimallă!
Așadar, etapele vânzării sunt legate tot mai mult de tehnologie în dezvoltarea afacerilor și în atragerea clienților. Am văzut în analizele noastre că, de-a lungul timpului, acestea s-au adaptat la evoluția tehnologică, mărind șansele de succes ale comercianților. Îmbunătățirea productivității este unul din motivele pentru care marile companii de IT outsourcing s-au specializat și în dezvoltarea de soluții de mobilitate a afacerilor. Optimall by AROBS oferă de peste 18 ani soluții de automatizare a vânzărilor, care contribuie la un management mai eficient și productivitate mărită în business-uri. Și afacerea ta poate deveni mai productivă – trebuie doar să ne contactezi aici.